Stavljanje i skidanje kontaktnih leća

Stavljanje i skidanje kontaktnih leća može isprva djelovati kao vrlo kompliciran proces ali brzo će postati dio vaše svakidašnjice, navika, koja će vam oduzeti minutu ili dvije vašega vremena. U slučaju stavljanja ili skidanja leća iznad umivaonika, iznad odvoda stavite papir. Time kontaktnu leću ne možete izgubiti, ako vam ispadne.

Stavljanje kontaktnih leća

 1. Kontaktne leće najlakše ćete staviti pomoću ogledala (ako ste početnici, savjetujemo vam upotrebu većeg ogledala) iznad ravne površine.
  stavljanje leća
 2. Operite ruke blagim sapunom i obrišite ručnikom koji ne ostavlja dlačice (higijena ruku obavezna je zbog sprječavanja potencijalne infekcije oka).
 3. Kontaktne leće lagano uzmite iz posudice (jednu po jednu), položite ih na dlan i isperite višenamjenskom otopinom.
 4. Kontaktnu leću namjestite na vrh kažiprsta (uvijek koristite jagodice prstiju, ne nokte jer biste time mogli oštetiti leću ili ozlijediti oko).
  stavljanje leće
 5. Srednji prst iste ruke stavite na donji kapak i povucite ga prema dolje.
 6. Kažiprst i srednji prst druge ruke iskoristite za podizanje gornjeg kapka, leću zatim lagano stavite na oko.
 7. Pogled spustite prema dolje, pustite gornji kapak i nekoliko puta lagano trepnite, leća će se sama namjestiti na sredinu oka.
 8. Kontaktnu leću ste pravilno namjestili ako se nalazi na sredini oka, vaš vid je jasan i oštar, a pritom je ne osjetite.
  Stavljanje kontaktnih leća
 9. Nakon što ste stavili leće, otopinu iz kutijice bacite te isperite kutijicu svježom višenamjenskom otopinom. Kutijicu lagano otresite i ostavite da se osuši na zraku.


Skidanje kontaktnih leća

 1. Operite ruke blagim sapunom i obrišite ručnikom koji ne ostavlja dlačice.
 2. Obavezno pogledajte prema gore, ali ne podižite glavu te srednjim prstom povucite donji kapak prema dolje.
 3. Stavite kažiprst na donji dio leće i povucite leću prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu (vaš pogled je još uvijek usmjeren gore).
 4. Leću nježno stisnite uz palac i kažiprst te ju polako izvadite iz oka (kod tvrdih i polutvrdih leća povucite leću u vanjski kut desnog oka prema van i trepnite).
 5. Kontaktnu leću stavite u kutijicu za pohranu i prelijte otopinom (za dezinfekciju, ovlaživanje i pohranu). Leća bi tako trebala stajati u kutijici nekoliko sati (preporučuje se minimalno 6 sati), kako bi se osigurpotpuna dezinfekcija leće. Savjetujemo vam da se pridržavate svih uputa proizvođača otopina jer ćete time postići najbolje rezultate i izbjeći rizik od infekcija oka.
 6. Dnevnim održavanjem i njegom kontaktnih leća (čišćenje leće od raznih depozita, prašine, kozmetike itd.) znatno će utjecati na cjelodnevnu udobnost nošenja i zdravlje vaših očiju!
skidanje leća
skidanje kontaktnih leća
izvadite leće
skidanje kontaktnu leću

Još nekoliko praktičnih savjeta za vas!

 • Kontaktne leće uvijek stavljajte prije nanošenja šminke (i vadite prije skidanja šminke!) ili upotrebe ostalih kozmetičkih sredstava (kreme, ulja itd.) jer djelići make up-a mogu ostati zarobljeni između leće i oka. Time se leća možete oštetiti ili izazivati iritaciju oka.
 • Prije vađenja nove leće iz pakiranja provjerite moguća oštećenja. Što se tiče stavljanja i skidanja leća u prednosti su dugi nokti, ali ne predugi jer time može doći do oštećenja leća, a takvo oštećenje (noktima) kao naveden razlog reklamacije nije prihvaćeno.
 • Ako ponekad osjetite nelagodu u očima, izvadite leće te ih isperite otopinom i ponovo stavite u oko.
 • Kako znati je li leća pravilno okrenuta? Ako leća formira oblik slova „;U“ (oblik „;zdjelice“) tada je u pravilnom položaju. Ako pak leća formira oblik slova „;U“ a pritom vanjski rubovi izgledaju izbočeno i rašireno prema van, tada je okrenuta na krivu stranu.

Komentari (1)

Imate li kakvih pitanja?
Irena

postovanje.. narucila bih lece plave boje iako ka imam smedjo zelene oci. uzela bih one koje nisu dioptrijske i koliko dugo traju.sta se sve dobije sa njima...imate par vrsta plavih,ja bi nesto izmedju svjetle i tamne plave boje.da izgleda prirodno..

Odgovor info@alensa.hr

Poštovani, s obzirom na to da nijedna boja očiju nije ista, konačni efekt leća u boji može se razlikovati od pojedinca do pojedinca. Na konačni rezultat boje znatno utječe i svjetlost, boja odjeće i kose. Leće u boji bolje prekrivaju svjetliju rožnicu, stoga je boja vidljivija nego kod tamne. Prikazane boje mogu se razlikovati od konačne boje na vašim očima. Većina korisnika sa tamnim očima odabere leće brilliant blue. Uz leće ne dobijete kutijicu za pohranu i tekućinu tako da ih morate posebno kupiti.